Pantofi maro sau negri?

Multa lume se intreaba cand se pot purta pantofii negri sau cand ar trebui purtati cei maro. O regula este “nu maro in oras” sau “nu maro dupa ora sase seara’’, insa acum lucrurile stau destul de diferit fata de cand s-au inventat aceste norme cu mult timp in urma. Prin urmare, voi incerca sa explic cand se poarta pantofii maro si sa evidentiez cum sa ii purtati, cu ce sosete si pantaloni sa ii asortati.

Pantofi barbatesti

Daca ne-am putea intoarce in timp, l-am cunoaste pe Beau Brummell (1778-1840), cel care a dat tonul cizmelor negre lustruite in permanenta pe care le purta zilnic in oras. Ulterior, cei care au condus trend-ul lui Brummel, au fost Comte d’Orsay (1801-1852), Hermann von Pückler Fürst-Muskau (1785-1871), Honoré de Balzac (1799-1850), Barbey d’Aurevilly (1808-1899), si Edward VII (1841-1910), urmarind exemplul lui, si purtand incaltaminte neagra pentru ocazii formale si in oras. Asadar, ei au fost cei care au fortat „nu maro in oras” si „nu maro dupa ora sase seara”, fiind foarte respectati si acceptati social de toata lumea.

Prin anii 1930, Printul Edward de Wales a „relaxat” unele reguli pentru barbati, ducand la materiale fine si culori mai indraznete. El a fost, de asemenea, un sustinator al pantofilor maro de tip slip-on si al pantofilor maro in general. Prin anii 1950, chiar ghidurile de imbracaminte britanice, cum ar fi ‘Hainele si omul’ de catre Sydney D. Barney recomanda „purtarea zilnica, in oras si la intalniri de afaceri”: un sacou tip lounge potrivit cu o vesta si pantaloni, cu incaltamintea de coloare negru sau maro, in functie de costum. In acest context el mentioneaza „pantofii maro cu un costum bleumarin nu se potrivesc”.
Pe de alta parte, imbracamintea de seara a fost destul de formalizata. Imbracamintea de seara cu o cravata alba si imbracaminetea de la cina cere pantofi negri.
Deci puteti vedea ca in anii 1950, regula „nu maro in oras” nu mai era valabila, printul Edward de Wales schimband acest trend.

Astazi, codul vestimentar este mult mai lejer decat era in anii ’50 si, daca purtati un costum bine croit, sunteti probabil imbracat mai bine de 90% fata de cei din jurul dumneavoastra. Chiar daca purtati cizme de tara maro la un restaurant pentru a lua cina, sunt sanse ca incaltamintea dvs. sa arate mai elegant decat a altor persoane, daca nu este o unitate respectata care are un cod vestimentar. Italienii, cei mai eleganti, cand vine vorba de pantofi poarta intotdeauna pantofii negri la inmormantari, nunti si pentru evenimente formale de seara. Totusi daca nu poarta un costum negru, cu unul albastru sau bleumarin, acestia incalta pantofi maro de diferite nuante. In Marea Britanie, pantofii negri se poarta in mediul de afaceri foarte select. Majoritatea barbatilor din Anglia, nu poarta pantofii negri doar in mediul de afaceri, daca va plimbati pe strazile din Londra, sunt sanse sa gasiti putini oameni mai bine imbracati decat in Milano.

Doar sa fie clar: in zilele noastre puteti purta pantofii maro seara, in oras. Desigur, un cafeniu nu este cea mai buna alegere pentru un eveniment nocturn si un smoching merge cel mai bine cu pantofi negri.

404